Homérosz,Toldi,Csontváry a NAPÚTon, Minósz/Mithrász, 3500 éves szupernaptár

“Krónikákat, történelmet lehet hamisítani, de a Nap járását az égen nem!” Iliász a napúton? Odüsszeia, mint vízöntő-paradoxon tanulmány? Kitatált-e a Képes Kor-nika? Bronzkori szupernaptár?Nap-Hold-Vénusz:Toldi trio, MINÓSZ Kréta és MITHRÁSZ kultusz.

2014. október 29.

Módosítás: 2016. Január 1.

Előzmény: http://www.naput.hupont.hu/74/mithrasz-bika-koponyeg

Dobos Csanád

Mithrász és a

a nagyszentmiklósi aranykincsek „égberagadási” jelenetei

nagyszetn_egberagadas.pngNagyszentmiklósi aranykincs 2. és 7. számú korsóinak “égberagadási” jelenetei.

Az elsőn egy áldott állapotban lévő nőt ragad a magasba a Turul madár, míg a második korsón egy férfit. Mennyire azonos, de mennyire különböző is a két korsó ábrázolása. Biztosan csak az égberagadást ábrázolja az első korsó, vagy esetleg Emese fogantatását is? Véleményem szerint mindkettőt egyszerre – ez a képírás, a képi ábrázolás lényege! Míg a másodikon már tényleg a Fehérlófia jelenet látható. De nézzük meg jobban az apró különbségeket, mennyire is eltérőek a részletek:

Az égberagadott férfi tálból eteti, itatja a griff madarat. A másik kezéből kinövő zöld növény joggal emlékeztethet minket Mithrász fáklyájára! Arra a fáklyára, mely a Mithrász születésénél annyira fontos jelkép volt. 

A nő kezéből viszont teljesen másfajta növény nő ki, melynek formája nagyon hasonlít a másik Mithrász ábrázolás, a bikaküzdelem bika farkára, aminek a fontos szimbolikájáról már többször volt szó. (A kalász duplázódása ne tévesszen meg minket. Hasonló virágforma nő ki a szív formából is a körábrázoláson kívül is.) A bika farokra (a korábbi Mithrász elemzésekben) pár megállapítást tettünk már. A búzakalász formája áttételesen a Szűz jegyhez is kapcsolódik. És itt újra visszaérkezünk az Emese álmához, mely a szeplőtlen fogantatással is kapcsolatba hozható. Szeplőtlen- azaz SZŰZI fogantatás!

A másik fontos különbség a griff karmaira vonatkozik. Mennyire másképp tartják a férfit, mint a nőt. Míg a férfi testnél a térdet és a derekát érinti, addig a nőnél egyértelműen belenyúl a női test intim részeibe! Ez nem félreértés – ez képírás, ez sexalítás a javából! Ezt minden férfinak illene már az első pillanatban észrevennie.

A nyolc kötetes MAGYAR NÉPRAJZ ezt említi: Az emse – jelentése ’anyasertés’ – nyelvkincsünk legősibb rétegébe, az uráli eredetűek közé tartozik. Azonos a jelentése a szamojédban, a csuvasban és például a jukagir nyelvben. Ebből származik Anonymusnál az Emese név is.

A Napisten karakterű sólyom-héjamadár mintegy reá szállva teherbe ejtette Emesét, hasonlóan ahogy Mithrász “szúrta” meg a bikát, vagy éppen a mithrász sapkás trójai herceg, Troylous Csipkerózsikát. Minden egyes szúrás, döfés alkalmával új élet fakadt akár kiömlő búzaszemek, akár szentéletű utódok hosszú sorában. De további egyezőségeket is könnyű felismerni e szakrális történetekben. Az ősi NAP-HOLD-VÉNUSZ hármasságnak megfelelő Mithrász-Bika-Köpönyeg hármasság Emese történetében is felfedezhető. 

A Nap-Mithrász-TURUL kapcsolat egyértelmű, viszont a Hold-Bika-Disznó-Emese kapcsolatot érdemes pár sorban pontosítani. A Hold- Bika kapcsolatról már Mithrász kapcsán bőven volt szó. De mégis hogy lehet a DISZNÓT és a BIKÁT azonosnak tekinteni? Éppen a csillagászati és asztrológiai megfeleltethetőségük alapján kell azonosnak tekinteni őket! Amit Bikának nevez a nyugati csillagászat és asztrológia, azt a keleti hagyomány disznónak tekinti. Itt nem biológiáról van szó, hanem csillagmítoszi hagyományról. A két állat a csillagászati évkörben ugyanazt a májusi időszakot és ugyanazt a csillagképet jelöli.

De hogyan van jelen a Vénusz bolygó az Emese álmában? A szerelem, sex és a fogantatás formájában! Ahogy a Mithrász bikaküzdelem ábrázolásokon a Szél (Vénusz) megjelenítéséhez a hatalmas, lobogó köpönyeg szolgált eszközül, úgy Emese történetben szintén valami könnyű, lebegő, légies tárgyat érdemes keresni. Olyat, ami betakar és méreténél fogva is meghatározó – ez pedig nem más, mint a sólyom szétterített szárnya. Így az ősi NAP-HOLD-VÉNUSZ hármasság, (mely a Magyar kultúrkörben igazoltan Nap-Hold-SZél hármassággá módosult) egyértelműen felismerhető az Emese álma történetben és ábrázolásban is: NAP Turul – HOLD Bika Emese – Vénusz Szél Szárny hármasság formájában. 

farok-faklya-emese.png

 

Folytatás:

http://www.naput.hupont.hu/84

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 306
Tegnapi: 569
Heti: 1 563
Havi: 11 728
Össz.: 520 609

Látogatottság növelés
Oldal: Mithrász és az EMESE álma
Homérosz,Toldi,Csontváry a NAPÚTon, Minósz/Mithrász, 3500 éves szupernaptár - © 2008 - 2017 - naput.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »