Homérosz,Toldi,Csontváry a NAPÚTon, Minósz/Mithrász, 3500 éves szupernaptár

“Krónikákat, történelmet lehet hamisítani, de a Nap járását az égen nem!” Iliász a napúton? Odüsszeia, mint vízöntő-paradoxon tanulmány? Kitatált-e a Képes Kor-nika? Bronzkori szupernaptár?Nap-Hold-Vénusz:Toldi trio, MINÓSZ Kréta és MITHRÁSZ kultusz.

Dobos Csanád

A Fantom idő és a spanyol bikaviadal

II. rész

Egy éve került a kezembe az Élet és tudomány 1999. évi egyik kiadványa. A címlapfotója és a rajta lévő cím Tál az őshazából felkeltette érdeklődésem. Bár a hozzá tartozó tanulmány nem igazán foglalkozik a perzsa tállal, mégis a fotó miatt megtartottam az újságot. Pár napja újra kezembe akadt az újság és leesett az álam.

img_9265.jpg

“Iráni eredetű aranyozott ezüsttál a VI-VII. századból a Káma vidékéről, egy ősi áldozóhelyről”  olvasható a kép leírásaként. De ennél jóval többről van szó. A Mithrász kultusz ázsiai továbbélése, a perzsa “Szent György” látható a címlapon.  A lovas fején megjelenő Nap-Hold-Vénusz hármasság, a lovasnak a korábbi íjat tartó kéztartása, a lónak búzakalász jellegű farok végződése már mind-mind ismerős számunkra a Mithrász és szkíta elemzésből. De a ló lábai alatt a megsebzet medve vállából kiálló zöld ágak is jellegzetesek, méghozzá a bikaviadalok megsebzett bika fotóiról. Mintha ez az ábrázolás jelentené az átmenetet a Mithrász ábrázolások bikaküzdelme és a bikaviadalok között. Bár pont ezen az ábrán nem bika, hanem medve a megsebzett állat, de ez ne tévesszen meg minket. Ennek a különbségnek fontos asztrálmitoszi jelentése van. A  megsebzett, haldokló medve a SZűz- Halak haláltengelyre utal, míg a medve száján belépő és a vállán kivirágzó életfa a Tejút energiákat szimbólizálja.  Az asztrológiai élet-haláltengely, a változó keresztet szimbolizálva. Mi is történt a Mithrász által ledöfött bikával? “A leszúrt bika oldalából szivárgó vér búzává változik, s ahogy a szemek a földre hullanak, vegetációt sarjasztanak.”
És hasonló történik a Medvével is. Élet sarjadzik belőle, ráadásul a válla, az testének az IKREK jegyhez kapcsolódó mikrozodiákus helyén. Előzetesen most ennyi elég, a kép további elemzése és összehasonlítása egyéb perzsa ábrázolásokkal egy későbbi tanulmány témája lesz majd.

Ezek szerint míg az európai részeken, főleg a Kárpát medencében a Mithrász kultusz bikaölés ábrázolása Szent György tiszteletté alakult át, addig az ázsiai részeken és a perzsáknál (így Hispániában is) ugyanez bikaviadalokká.

 

 

 Következő:

http://www.naput.hupont.hu/80/planetarium-programok-es-a-fantom-korszak 

 

 

2014.december 21.

Több ezer éves ábra az indus völgyéből. 

indus_volgye__vizi_bivaly_legyozes_majd_bika_fejdisz_meditasala.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 117
Tegnapi: 199
Heti: 496
Havi: 3 374
Össz.: 1 440 797

Látogatottság növelés
Oldal: A Fantom idő és a spanyol bikaviadal II.
Homérosz,Toldi,Csontváry a NAPÚTon, Minósz/Mithrász, 3500 éves szupernaptár - © 2008 - 2024 - naput.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »